5 tips för att välja rätt färger i ditt hem!

Det finns hundratals olika färger och nyanser att välja bland när du letar efter din drömfärg. Här kommer några tips från oss på Debora om hur du enkelt hittar rätt i färgdjungeln!

1. Provmåla alltid!

Det absolut viktigaste rådet är att alltid provmåla innan du bestämmer dig för en färg. På färgkartan i butiken kan en färg se alldeles perfekt ut, men det är ett faktum att den kommer att se annorlunda ut hemma på riktiga väggar. Så provmåla massor innan du väljer färg! Jämfört sedan färgen som du provmålet över en hel dag – färgen kommer att skifta beroende på vilket ljus det är utomhus.

2. Välj en ljusare nyans än den du valt

Har du valt ut en ljus och fräsch färg i butiken? Välj en eller två nyanser ljusare! Det är vanligt att färgen upplevs som mörkare på väggen och du kommer inte alls att få den ljusa känslan som du letar efter.

3. Ljusa färger förstorar ett rum

Det är kanske ingen överraskning att ljusa färger förstorar ett rum. Om du har små och mörka rum i ditt hem, så är det perfekt att välja en ljus väggfärg för att rummet ska kännas större. Populära kulörer är vitt, beige och grått.

4. Mörka färger förminskar ett rum

I motsats till ljusa färger så förminskar mörka färger ett rum. På senare tid har det blivit allt mer trendigt att ha mörka väggar. Men var försiktig! I ett luftigt rum med mycket ljusinsläpp passar det vanligtvis bra att använda mörkare kulörer. Däremot lämpar det sig sällan för små rum med lite ljusinsläpp. Eftersom rummet redan är mörkt, så kommer en mörk väggfärg få rummet att kännas både mörkare och mindre.

5. Glöm inte bort golvet

Kom ihåg att golvet påverkar hur en färg uppfattas i ett rum. Det är ännu en viktig anledning till att först provmåla en färg! Om golvet består av kalla toner så är det lätt att den skär sig med en varm väggfärg. Likaså kan det vara svårt att matcha ett varmt golv med kalla väggar. En bra regel är att kombinera nyanser inom samma färgskala. Varma färger passar bäst med andra varma färger och kalla färger passar bäst med andra kalla färger.

Bilder: Unsplash.com

0
    0
    Din varukorg
    Din varukorg är tomTillbaka till butiken