Undvik dessa nybörjarmisstag när du målar

Alla är vi nybörjare någon gång i livet och det är helt naturligt att begå nybörjarmisstag. Här nedan listas de vanligaste nybörjarmisstagen vid målning som du bör undvika – så att du kan bli ett proffs direkt.

1. Struntar i att skydda golv och kanter

Trots att det kan verka långtråkigt att sätta upp målartejp på kanter och täcka golvet med skyddsmaterial, så ska du inte strunta i det! Det är lätt hänt att det kommer målarfärg på golvet. Om du har riktigt otur så får du kanske inte bort fläckarna överhuvudtaget, vilket blir både tråkigt och dyrt att åtgärda.

2. Slarvigt förarbete

För att lyckas bra med målning så är det viktigt att ha gjort ett bra förarbete. Så hasta inte förbi detta steg, utan gör det ordentligt!

3. Använder dåliga redskap

Försök inte att komma undan billigt, utan se till att investera i redskap som håller hög kvalitet. Det blir inte ett bra resultat om du har en billig målarpensel som släpper ifrån sig strån.

4. Målar kors och tvärs med roller

Du ska aldrig måla kors och tvärs med en roller. Det är en vanlig orsak till att färgen blir ojämn och flammig när den torkat. Det beror på att färgen kommer vara fördelad ojämnt, tjockare på vissa ställen och tunnare på andra. För att undvika det bör du istället måla uppifrån och ner.

5. Låter inte det första lagret torka ordentligt

Det är ingen bra idé att stressa igenom ett målningsarbete. Det är framförallt viktigt att det första lagret torkat ordentligt, innan man fortsätter att måla. Om färgen inte skulle vara helt torr när du börjar att måla det andra laget, så är det stor risk att färgen kommer att släppa. Torktiden på en färg hittar du vanligtvis på färgburken.

6. Torkar av penseln på målarburken

När du målar bör du aldrig torka av penseln på kanten av målarburken. Varför? För det första kan det leda till att locket klistrar fast. För det andra kan det enkelt hamna torkad målarfärg på penseln, som sedan förstår det du målat. Sätt istället en tejp över målarburken och torka av på den!

7. Tar inte bort målartejpen direkt

Har du tejpat över lister och kontakter? Bra gjort! Men glöm inte att ta bort tejpen direkt efter att du är klar. Du ska ta bort tejpen när målarfärgen fortfarande är blöt, för annars riskerar tejpen att fastna i färgen. När du sedan försöker att ta bort tejpbiten och färgen har torkat, så är det lätt att färg råkar följer med.

Bilder: Pixabay.com

0
    0
    Din varukorg
    Din varukorg är tomTillbaka till butiken